Vrijednost novih građevinskih radova u prvom kvartalu 2024. skočila gotovo za trećinu: Nedostatak radne snage sve očitiji

Pexel.com
Građevinski radovi, Foto: Pexel.com

U prvom tromjesečju ove godine vrijednost novih narudžbi građevinskih radova u Hrvatskoj bila je veća za 30,2 posto, u odnosu na isto razdoblje u 2023., i iznosila je 1.524.928 eura, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, u prva tri mjeseca 2024. vrijednost narudžbi na zgradama iznosila je 861.224 eura, a na ostalim građevinama 663.704 eura.

Istodobno, statističari su procijenili da je vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih bila veća za 20,4 posto i iznosila je 1.029.455 eura. Od toga je vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima na zgradama iznosila 580.016 eura, a na ostalim građevinama 449.439 eura.

Na godišnjoj razini, vrijednost radova ostvarenih s proizvođačima iznosila je 414.886 eura, a vrijednost utrošenog građevinskog materijala, gotovih proizvoda za ugradnju, goriva i energije iznosila je 269.426 eura, priopćili su iz DZS-a.

Jasno je da cijene u građevinskom sektoru rastu, a samim time su i plaće malo veće. Ipak, mnogi u tom sektoru se žale kako nema dovoljno radne snage i da je sve više stranih radnika koji nisu kvalificirani za taj posao pa brzo odustanu od njega. Stručnjaci su zato sve više vremena posvetili istraživanju razloga zbog kojih domaći radnici odlaze i kako ih potaknuti da se vrate.

Darko Jambreković, predsjednik Nadzornog odbora Radnik d.d., kazao je da građevinski radnici u Njemačkoj zarađuju 2.000 eura, što je za otprilike 500 eura više nego u Hrvatskoj, pa smatra da plaća nije razlog zbog kojeg domaći radnici odlaze.

“Kod nas je, kada govorimo o proizvodnom radu, usudio bih se reći, oko 80 posto stranih radnika. U 2016. godini, primjerice, nismo imali niti jednog stranog radnika, da bi krajem 2022. a posebno 2023. godine, udio domaćih radnika bio minoran u odnosu na strane radnike”, rekao je Dragutin Kamenski, prokurist građevinske tvrtke Kamgrad, za Financije.hr.

Objasnio je da idu u škole, nude stipendije i da su u kontaktu sa svim strukovnim školama kako bi riješili problem nedostatka radne snage. Dodao je i da pokušavaju stupiti u kontakt s radnicima iz Hrvatske koji su pronašli posao u drugim državama te im ponuditi da se vrate, kako piše Hrt.hr.

Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske kažu da su radnicima bitni i uvjeti rada, a ne samo plaća. Prema tome, žele imati vrijeme za privatni život i sigurnost na radnom mjestu, a obično očekuju da će to dobiti u drugim državama.

22 Odgovora

  1. Posla ko u priči, a radnika ni za lijeka.. nikako da dođemo u neki optimalni balans ponude i potraznje

  2. Pa stalno su nam ponavljali, ako vam ne valja vrata su tamo. Ljudi su otišli na ta vrata.

  3. Jako nam nedostaje radne snage, izgleda da ce to biti okidac za stagnaciju gosodarskog rasta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari