Vlada FBiH: Poslodavci mogu isplatiti neoporezivih 1.250 eura pomoći radnicima

https://fbihvlada.gov.ba/bs/22-sjednica-vlade-fbih-15938
Predsjednik Vlade FBiH, Nermin Nikšić, Foto: fbihvlada.gov.ba

Vlasti u Federaciji BiH (FBiH) odobrile su poslodavcima isplatu potpore zaposlenima do 1.250 eura u sljedećih šest mjeseci, iznos koji neće biti oporezovan, kako bi im pomogli zbog rasta cijena i inflacije.

„Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM (1.250 eura). Također, poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Isplata pomoći će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu. Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može prijeći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom“, priopćeno je iz Vlade ovog entiteta.

Poslodavac je dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uvjeti isplate.

Kako je navedeno u obrazloženju Uredbe, set fiskalnih zakona, kojim je planirano smanjenje troškova poslodavaca, a povećanje plaća zaposlenicima na teret budžeta, je u pripremi, a isti još nisu realizirani, uslijed kompleksnosti utjecaja ova dva zakona na poslodavce, zaposlenike i budžete, zatim utjecaja povećanja minimalne plaće, te načina pokrića potencijalnih proračunskih deficita koji će nastati uslijed usvajanja ovih propisa.

„S ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranju pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona, bilo je nužno donijeti ovu uredbu koja je ograničenog perioda važenja. Ovom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda. Očekivanja su da će se u što skorije vrijeme izmijeniti zakoni o porezu na dohodak i obavezni doprinosi, a ova privremena mjera data Uredbom dati željeni učinak s ciljem zaštite radnih mjesta“, soji u objavi na službenoj stranici Vlade Federacije BiH.

Pravo na pomoć, uslijed inflatornog rasta cijena, ima osoba koja ima zasnovan radni odnos u skladu zakonskim odredbama, a uključuje i osobe koje su se zaposlile dan na dan isplate novčanog iznosa.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje da važi 30.6.2024. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari