Vlada Federacije BiH ograničila maržu za 15 namirnica

Pixabay.com
Nova odluka o kontroli cijena u FBiH, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela novu Odluku, kojom se kao mjera neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

U odnosu na raniju odluku Vlade FBIH, donesenu krajem kolovoza ove godine, broj proizvoda sa ograničenom maržom povećan je sa devet na 15, stoji u priopćenju Vlade FBiH, na službenoj internet stranici.

Kako je priopćeno, ranijem popisu dodano je još šest prehrambenih proizvoda za koje je ocijenjeno da su neophodni za svakodnevne životne potreba stanovništva.

Obveza iz današnje odluke odnosi se na: pšenično brašno tip 500, kruh, suncokretovo ulje, sol, šećer, tjestenina, rižu dugog zrna, mlijeko i jogurt.

Od proizvoda obuhvaćenih novom odlukom su i margarin, svježa konzumna jaja, zatim svježe cijelo pile, te svježa juneća rebra s kostima. Od higijenskih proizvoda, marža je ograničena na deterdžente za rublje i posuđe.

Iz Vlade ovog bh. entiteta također je priopćeno da će se provedba Odluke pomoći građanima, posebno onima sa najnižim primanjima i niskom kupovnom moći, a trgovci će pokazati svoje odlučnost da prihvate dio tereta godpodarskih kretanja i društvene odgovornosti.

Odluka će se primjenjivati do 31. prosinca ove godine.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari