Federacija BiH ograničila marže na osnovne namirnice

pixabay.com
Tržnica BiH, ilustracija Foto: Pixabay.com

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o neposrednoj kontroli cijena propisujući utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovinama. Kako su objasnili iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, marže se ograničavaju na brašno, kruh i sve proizvode, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu. 

Na ovaj način vlasti u Federaciji BiH odlučile su ograničiti visinu trgovinskih marži za životne namirnice i higijenske potrepštine, kako bi pomogle građanima suočenima s visokim rastom cijena roba koje nije pratilo veliko povećanje plaća posljednjih nekoliko godina, prenosi Hina. 

U razlozima za donošenje odluke Vlada FBiH je navela kako je cilj zaštititi životni standard stanovništva, posebno u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva.

Smatraju da su i dalje potrebne odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena na osnovne životne namirnice i pojedine higijenske proizvode.

Za provođenje mjera nadzora zadužene su institucije u nadležnosti Federacije BiH, županija, općina i gradova, pojasnili su u priopćenju.  

Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 1.300 konvertibilnih maraka (oko 650 eura) dok je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj za prošli mjesec bila oko 3.000 KM (oko 1.500 eura). 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari