Visa i Mastercard produljuju ograničenja naknada za plaćanja stranih državljana u EU

Pixabay.com
Visa i Mastercard, Foto: Pixabay.com

Visa i Mastercard produljit će ograničenja naknada za kartična plaćanja stranih državljana u Europskoj uniji za još pet godina, do 2029. godine, objavila je Europska komisija.

Kako bi izbjegli novčane kazne za kršenje propisa EU-a o tržišnom natjecanju, Visa i Mastercard pristali su 2019. ograničiti naknade za plaćanja stranih državljana debitnim karticama u trgovinama u EU na 0,2 posto. Ograničili su i naknade na plaćanja kreditnim karticama, na 0,3 posto.

Limit je uveden nakon istrage Europske komisije, na temelju pritužbe udruge trgovaca EuroCommerce iz 1997. godine, i trebao je biti na snazi do kraja ove godine. Bruxelles je objavio da su tvrtke predložile da se produlji za još pet godina, prenosi Hina.

“Međuregionalne naknade za transakcije debitnim i kreditnim karticama u tim mrežama bit će ograničene i idućih pet godina, do studenog 2029. godine”, priopćili su.

“Naknade za plaćanja debitnim karticama u fizičkim trgovinama bit će i dalje ograničene na 0,2 posto, a za plaćanja kreditnim karticama na 0,3 posto. U online transakcijama bit će i dalje ograničene na 1,15 posto u plaćanjima debitnim karticama i na 1,5 posto u plaćanjima kreditnim karticama”, objavili su.

Visa i Mastercard određuju i naplaćuju naknade za primanje kartica trgovcima koji ih prihvaćaju. Kartična plaćanja generiraju prihod bankama i drugim izdavateljima, napominje Reuters.

Komisija je ujedno upozorila da će otvoriti istragu ako utvrdi da ograničenja naknada više nisu primjerena.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari