Visa i Mastercard dogovorili nagodbu koja će smanjiti naknade trgovcima

freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Dvije najveće svjetske mreže kreditnih kartica, Visa i Mastercard, kao i banke koje izdaju kartice u suradnji s njima, pristale su se nagoditi u desetljećima dugom antimonopolskom slučaju koji su pokrenuli trgovci.

Nagodba bi trebala smanjiti naknade koje trgovci plaćaju kada kupci kupuju koristeći Visa ili Mastercard kartice – za 30 milijardi dolara tijekom pet godina, navodi se u priopćenju za javnost u kojem je nagodba objavljena u utorak.

Nagodba, koja se odnosi samo na američke trgovce, rezultat je tužbe podnesene 2005. Međutim, ništa se ne smatra dovršenim dok ne dobije odobrenje Okružnog suda SAD-a za istočni okrug New Yorka. Čak i tada, na slučaj se također može uložiti žalba.

Uobičajeno, naknade za provlačenje spomenutih kartica koštaju trgovce 2 posto ukupne transakcije koju kupac napravi – ali mogu iznositi čak 4 posto za neke premium nagradne kartice, prema podacima Nacionalne federacije maloprodaje. Nagodba bi smanjila te naknade za najmanje 0,04 postotna boda na najmanje tri godine.

Osim toga, nagodba bi zahtijevala da Visa i Mastercard zadrže stope naknada za provlačenje pet godina, a koje su postojale od 31. prosinca 2023. NRF, trgovačka grupa koja predstavlja trgovce na malo, navela je za CNN da ima “neke vrlo stvarne zabrinutosti” u vezi s nagodbom.

Smanjene naknade za provlačenje koje bi mogle proizaći iz nagodbe nisu velika promjena za trgovce, rekla je glavna administrativna službenica NRF-a i glavna savjetnica, Stephanie Martz, u izjavi za CNN. Ušteda bi iznosila “nekoliko centi”.

“Ostaje činjenica da su te naknade nepoštena poslovna praksa koja šteti trgovcima i potrošačima, a koristi bankama”, dodala je.

Kako će to utjecati na vlasnike kartica

Iako su trgovci dugo tvrdili da ih sporne naknade tjeraju da naplaćuju više cijene, nagodba potrošačima ne bi nužno uštedjela novac.

To je zato što nagodba daje trgovcima mogućnost nametanja dodatnih troškova kupcima, ovisno o vrsti Visa ili Mastercard kartice koju koriste. Te bi nadoplate vjerojatno pogodile vlasnike kartica koji dobiju nagrade kao što su povrat gotovine i zrakoplovne milje, jer one mogu nositi veće naknade za provlačenje.

S druge strane, neki vlasnici kartica mogli bi dobiti popuste na robu i usluge, budući da bi trgovci mogli sklapati poslove s bankama kako bi ih natjerali da koriste karticu koju smatraju preferiranom.

„To neće utjecati na nagrade koje trenutno primaju vlasnici Visa kartica.“, rekla je Kim Lawrence, predsjednica Visa za Sjevernu Ameriku. Dodatno, pristup Amerikanaca kreditima neće biti više ograničen kao rezultat nagodbe. Seth Eisen, glasnogovornik Mastercarda, rekao je za CNN da nagodba također neće utjecati na nagrade i pristup kreditima.

Međutim, Jaret Seiberg, analitičar TD Cowena, naveo je u bilješci da će nagodba “predstavljati prijetnju nagradama po kreditnim karticama i malim bankama”. To je zato što vjeruje da će trgovci “usmjeriti kupce na željene kreditne kartice”.

Male banke i kreditne unije vjerojatno će se boriti protiv nagodbe jer bi ih to moglo dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na veće banke kojima je lakše sklapati poslove s nekim od najvećih maloprodajnih trgovaca u zemlji, poput Walmarta, dodao je Seiberg.

Zamjena za nedavno predložene zakone o kreditnim karticama?

Odvojeno od nagodbe, dvostranačka skupina zastupnika u Zastupničkom domu i Senatu zalaže se za niz novih zakona usmjerenih na obuzdavanje dominacije Vise i Mastercarda.

Ako prijedlog prođe, najveći izdavatelji kreditnih kartica, koji uključuju JPMorgan Chase, Bank of America i Citibank, morali bi raditi s dva procesora kreditnih kartica umjesto s jednim. A dva procesora s kojima rade ne mogu biti i Visa i Mastercard.

No, republikanski zastupnik Patrick McHenry, koji vodi Odbor za financijske usluge Predstavničkog doma, pozdravio je nagodbu, rekavši da je to “dobrodošla vijest”.

“Zakonodavstvo nije uvijek tako praktično kao rješenja komercijalnog ili privatnog sektora”, rekao je u objavi na društvenoj mreži X u utorak.

Vijest o nagodbi dolazi samo mjesec dana nakon što su Discover (DFS) i Capital One (COF) najavili spajanje koje bi – ako ga odobre financijski regulatori i dioničari – stvorilo najveću nacionalnu kartičnu tvrtku. Seiberg je rekao da bi spomenuta nagodba mogla umanjiti izglede da se spajanje i odobri.

Capital One, koji trenutačno izdaje kartice s Visom i Mastercardom, vjerojatno će sada još više pokušati povećati svoju bazu klijenata s kreditnim karticama sklapanjem više poslova s trgovcima, rekao je.

Dionice Vise (V) i Mastercarda (MA) blago su porasle nakon objave nagodbe.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari