Rusija je konačno priznala da je zapadne sankcije pogađaju

Pixabay.com
Moskva, Rusija Foto: Pixabay.com

Ruska naftna industrija možda se konačno našla u problemu s izvozom jer Zapad i dalje pojačava svoj režim sankcija.

U petak je Elvira Nabiullina, guvernerica Banke Rusije, rekla u izjavi da pooštravanje sankcija od strane Zapada protiv zemlje pogađa njezin prihod od izvoza nafte, prenosi Business Insider.

“Nakon pada početkom godine, izvoz se oporavio, potaknut povećanjem cijena nafte”, rekla je Nabiullina, prema službenom prijepisu. Međunarodne cijene sirove nafte porasle su preko 10 posto do sada ove godine.

“Međutim, sekundarne sankcije ometaju ovaj proces”, dodala je, misleći na trgovinska ograničenja čiji je cilj spriječiti treće strane izvan SAD-a ili EU da posluju s Rusijom. Ruska ekonomija ostala je otporna dvije godine nakon rata u Ukrajini i usred trgovinskih sankcija, što je smetalo Zapadu.

To je dijelom zato što je Rusija, energetski div, uspjela održati korak sa svojim izvozom okrećući se alternativnim tržištima kao što su Indija i Kina.

Strah globalnih banaka

No neki kineski bankarski divovi već su zaustavili isplate iz sankcioniranih ruskih financijskih institucija, izvijestili su lokalni ruski mediji u veljači.

Sada, druge globalne banke koje je Rusija koristila da zaobiđe sankcije također odustaju od poslovanja sa zemljom zbog straha od odmazde sa Zapada, izvijestio je The Wall Street Journal prošli tjedan. Indijskim kupcima sada je također teže.

Nabiullina je dala naslutiti kako će Rusija udvostručiti kršenje sankcija.

“Zbog sankcija sigurno postoje poteškoće s obavljanjem prekograničnih plaćanja”, rekla je državnoj novinskoj agenciji TASS. Ruske banke i tvrtke pronalaze nove načine za plaćanje sa zemljama, izjavila je dodajući da su “prilično fleksibilni u mijenjanju metoda kada se poteškoće povećaju”.

14 Odgovora

  1. Rusija je debeli sibirski međed s 600 kg sala, prezimi i 3 teške gladne zime, a da nije ni kihnuo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari