Cijena nafte u porastu zbog eskalacije sukoba i geopolitičkih odnosa

Freepik.com
Naftni tanker, Foto: Freepik.com

Cijene nafte u ranom azijskom trgovanju su u porastu u ponedjeljak zbog zabrinutosti oko smanjene globalne opskrbe izazvane eskalacijom sukoba na Bliskom istoku ali i sukoba između Rusije i Ukrajine. Na rast cijena, ocjenjuju analitičari, utječe i smanjenje broja bušotina u SAD-u. 

Fjučersi sirove nafte Brent porasli su za 52 centa, te iznose 85,95 američka dolara po barelu, dok su fjučersi američke sirove nafte veći za 55 centi, te iznose 81,18 dolara po barelu.

“Eskalacija geopolitičkih napetosti, s porastom napada na energetske objekte u Rusiji i Ukrajini, s opadanjem nade o prekidu vatre na Bliskom istoku, povećala je zabrinutost oko globalne opskrbe naftom”, rekao je za Reuters, Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities.

Moskva je lansirala 57 projektila i bespilotnih letjelica u napadu na glavni grad Ukrajine, dva dana nakon najvećeg zračnog bombardiranja ukrajinskog energetskog sustava u više od dvije godine rata punog opsega. Ovaj potez, podsjeća Reuters, uslijedio je nakon nedavnih ukrajinskih napada na rusku naftnu infrastrukturu, pri čemu je najmanje sedam rafinerija bilo na meti dronova tijekom ovog mjeseca.

Na manju ponudu u budućnosti utječe i smanjen broj naftnih platformi u SAD-u koji je smanjen, prema podacima tvrtke za energetske usluge Baker Hughes.

Prekidi u rafinerijama nafte u Rusiji dodali su pritisak na tržišta goriva, što je dovelo do porasta potražnje za raspoloživim teretima sirove nafte”, rekli su analitičari ANZ Researcha, dodajući da je pogođeno oko 12 posto ukupnog ruskog kapaciteta za preradu nafte.

ANZ kaže i da indijske rafinerije odbijaju prihvatiti rusku sirovu naftu koja se prevozi tankerima PJSC Sovkomflot zbog američkih sankcija.

Tijekom vikenda, američke snage angažirale su šest bespilotnih letjelica iznad južnog Crvenog mora nakon što je skupina Houthi lansirala četiri protubrodske balističke rakete prema naftnom tankeru u vlasništvu Kine, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari