Oprez na azijskim burzama, čekaju se novi podaci o inflaciji

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno jer ulagači čekaju nove podatke o inflaciji u SAD-u, regiji i europskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnje banke početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, kada je dosegnuo najvišu razinu u osam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,8 posto, a cijene dionica u Južnoj Koreji 0,3 posto. U Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,3 i 0,5 posto.

Ulagači su, pojašnjava Hina, oprezni jer posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u i zemljama regije blago raste.

Doduše, na tržištu se i dalje procjenjuje da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamate u lipnju, no mnogi smatraju da je to preoptimističan scenarij.

Prošloga je tjedna ulagače ugodno iznenadila švicarska središnja banka, koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto.

To je prva velika središnja banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike, što se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobivena.

Zbog toga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, regiji i europskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnje banke početi smanjivati kamatne stope.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari