Rusija obustavlja izvoz benzina

Pixabay.com
Rusija prestaje s izvozom benzina, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Rusija je objavila da će obustaviti izvoz benzina do početka rujna kako bi obuzdala cijene na domaćem tržištu i osigurala uvjete za održavanje rafinerija.

Glasnogovornica potpredsjednika ruske vlade, Aleksandera Novaka, potvrdila je izvješće kanadskog RBC-ja koji je, pozivajući se na neidentificirani izvor, napisao da je premijer Mihail Mišustin odobrio Novakov prijedlog iz pisma od 21. veljače.

„Kako bi se neutralizirale posjedice ogromne potražnje za naftnim derivatima nužno je poduzeti mjere za stabilizaciju cijena na domaćem tržištu“, napisao je Novak u prijedlogu, prema RBC-jevom izvješću.

Ruske kompanije i dalje će isporučivati benzin u države članice Euroazijske ekonomske unije Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan i Kirgistan, te u Mongoliju, Uzbekistan i otcijepljene gruzijske regije Južnu Osetiju i Abhaziju, navode iz ruske vlade.

Izvoz nafte, naftnih proizvoda i plina ima daleko najveći udio u ruskom izvozu i glavni je izvor prihoda u stranoj valuti za gospodarstvo vrijedno 1,9 bilijuna dolara, napominje Reuters.

Najveći su proizvođači benzina u Rusiji u 2023. bili Gazprom Neftova rafinerija u Omsk, Lukoilova NORSI rafinerija u Nižnjem Novgorodu i Rosneftova rafinerija u Ryazanu.

U siječnju je Rusija smanjila izvoz benzina, izuzevši iz odluke članice Zajednice neovisnih država, kako bi kompenzirala neplanirane popravke u rafinerijama nakon požara i napada ukrajinskih dronova, podsjeća Hina. Zaustavljena je prerada u rafineriji NORSI.

Rusija je 2023. godine proizvela 43,9 milijuna tona benzina i izvezla oko 5,76 milijuna tona, odnosno oko 13 posto proizvodnje. Najveći su uvoznici ruskog benzina uglavnom afričke zemlje, uključujući Nigeriju, Libiju, Tunis i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija je i lani na tri mjeseca obustavila izvoz benzina kako bi obuzdala rast cijena i osigurala opskrbu domaćeg tržišta na kraju poljoprivredne sezone.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari