Cijene nafte na svjetskim tržištima – stabilne

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte u utorak su zadržale cijene od prethodnog dana, iako su napadi na brodove u Crvenom moru pogoršali zabrinutost oko opskrbe.

Fjučersi nafte Brent niži su za cent te iznose 82,52 američkih dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate nafte (WTI) porasle također za cent, na 77,59 dolara po barelu.

Napadi Hutija koji su na strani Irana kao podrška Palestincima povećali su vozarine i vrijeme otpreme. U javnosti, Izrael i Hamas nastavili su zauzimati različite stavove o mogućem primirju, dok se međusobno optužuju za kašnjenja.

“Zabrinutost oko prekida plovidbe u Crvenom moru poduprla je oporavak cijene sirove nafte preko noći, nadoknađujući iščekivanja FED-a koji trenutačno vaga na strani potražnje u jednadžbi”, rekao je za Reuters Tony Sycamore, analitičar IG-a u Sydneyu. Visoki troškovi zaduživanja obično smanjuju gospodarski rast i potražnju za naftom.

Predsjednik Banke za savezne rezerve Kansas Cityja Jeffrey Schmid u svom govoru signalizirao je da se njemu, kao i većini njegovih kolega iz središnje banke, ne žuri sa smanjenjem kamatnih stopa.

Naznake poboljšane potražnje u Kini također su utjecale na cijene nafte.

“Zabrinutost oko kineske potražnje jenjava, jer rafinerije nastavljaju žustro kupovati na fizičkom tržištu nakon procvata putovanja za lunarnu Novu godinu. To je unatoč tome što su planirale više obustava održavanja nego inače”, rekli su analitičari iz ANZ banke u bilješci.

Tržišni fokus bit će i tjedni podaci industrijske grupe Američkog instituta za naftu o zalihama sirove nafte u SAD-u koji bi trebali biti objavljeni tijekom dana.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da su u prosjeku zalihe sirove nafte porasle za oko 1,8 milijuna barela u tjednu do 23. veljače.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari