Od ponoći skuplje gorivo u Hrvatskoj, benzin i dizel iste cijene

Pixabay.com
Nove cijene goriva u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com

Vlada RH, na danas održanoj telefonskoj sjednici, donijela je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, odnosno utvrdila je nove cijene naftnih derivata.

Od ponoći pa naredna dva tjedna, građani Hrvatske će za dizel gorivo trebati izdvojiti 1,49 eura po litri, ili 0,01 eura više nego sada. Benzin će poskupjeti 0,04 eura po litri, te mu je nova cijena također 1,49.

Plavi dizel će biti skuplji za 0,02 eura po litri, te će njegova cijena iznositi 0,96 eura dok je cijena plina za spremnike 1,20 eura po kilogramu ili 0,02 eura više.

Plin za boce koštat će 1,76 eura po kilogramu odnosno 0,01 euro više u odnosu na trenutačnu cijenu.

Bez mjera Vlade RH, te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, cijena benzina bi bila 1,61 eura po litri, dizela 1,64 eura a plavi dizel bi iznosio 1,04 eura.

Plin za spremnike bio bi 1,44 eura dok bi cijena plina za boce iznosila 2,07 eura. Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset i tri navrata, priopćeno je iz Vlade RH.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari