Vrijednost dolara raste zbog promjene izgleda kamatnih stopa, cijene nafte u padu

Freepik.com
Rafinerija nafte, Foto: Freepik.com/vecstock

Cijene nafte su u padu ovog jutra. Fjučersi nafte Brent niži su za 14 centi, te iznose 81,48 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku zapadnu teksašku sirovu naftu (WTI) niži za 22 centa, te iznose 76,27 dolara po barelu. 

Vrijednost dolar je porasla zbog mišljenja tržišta da bi inflacija viša od očekivane mogla odgoditi smanjenje visokih američkih kamatnih stopa koje ograničavaju rast globalne potražnje za gorivom. Jači dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.

“Čini se da se raspoloženje prema riziku povlači nakon tržišnog uspona predvođenog Nvidijom prošlog tjedna jer su očekivanja višeg za duži tečaj podigla američki dolar, pritiskajući cijene roba”, rekla je neovisna analitičarka iz Aucklanda Tina Teng za Reuters.

Cijene nafte kreću se između 70 i 90 dolara po barelu od studenog, jer rastuća ponuda u SAD-u i zabrinutost zbog slabe potražnje u Kini neutraliziraju smanjenje ponude OPEC+ unatoč dvama ratovima.

No analitičari ocjenjuju da bi tijekom ljeta cijena barela mogla dosgnuti i do 87 dolara po barelu, jer su poremećaji u Crvenom moru doveli do većeg od očekivanog smanjenja zaliha koje drže zemlje koje su članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Goldman Sachs i dalje očekuje da će potražnja za naftom porasti za 1,5 milijuna barela dnevno barela po danu 2024., ali je smanjio prognozu Kine dok je povećao prognozu za SAD i Indiju.

Zasebno, ulagači motre i na utjecaj na rusku opskrbu naftom nakon što su Sjedinjene Američke Države sankcionirale vodeću moskovsku tankersku grupu Sovcomflot u petak.

Dodajući globalnoj opskrbi energijom, Reuters prenosi i da će Katar dodatno povećati proizvodnju ukapljenog prirodnog plina unatoč nedavnom velikom padu svjetskih cijena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari