Oprez na azijskim burzama u iščekivanju novih podataka o inflaciji

pixabay.com
Burze u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u, Europi i Japanu, koji bi mogli utjecati na očekivanja vezano uz monetarnu politiku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu 0,3 posto, izgubivši dio prošlotjednih dobitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,4 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0,1 posto. U Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,2 i 0,6 posto.

Nakon što je prošloga tjedna azijski MSCI indeks dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci, prvenstveno zbog rasta cijena dionica u tehnološkom sektoru, novi je tjedan počeo mirno.

Ulagači, pojašnjava Hina, nisu skloni riziku uoči objave novih izvješća o inflaciji u SAD-u, Europi i Japanu, koja bi mogla utjecati na monetarnu politiku.

U Japanu, međutim, inflacija nije tako veliki problem kao u zapadnim gospodarstvima, pa se očekuje da će japanska središnja banka nastaviti voditi izuzetno poticajnu monetarnu politiku.

No, puno se nagađa o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamate.

Nakon što je nedavno objavljeno da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla, smanjenje kamata Feda u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a sve je manje izgledno da će se to dogoditi i u svibnju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari