Nvidia ostvarila najveći dnevni rast vrijednosti jedne kompanije u povijesti Wall Streeta

Nvidia, Foto: Jordan Harrison/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti nakon velikog rasta cijene tehnoloških dionica do kojeg je došlo zbog objave poslovnih rezultata Nvidie.

Dow Jones je rastom od 1,18 posto dosegnuo 39.069 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,11 posto, na 5.087 bodova, a Nasdaq indeks 2,96 posto, na 16.041 bod.

Nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa pripisuju se snažnom rastu cijena dionica u gotovo svim sektorima, a najviše u tehnološkom, prosječno za 4,4 posto.

Euforija na tržištu uslijedila je nakon što je Nvidia izvijestila prihodima i zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju i procijenila da će njezini prihodi snažno porasti i u tekućem kvartalu, prenosi Hina.

Cijena dionice Nvidie rasla je više od 16 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije uvećana za čak 277 milijardi dolara. To je najveći dnevni rast tržišne vrijednosti jedne kompanije u povijesti Wall Streeta.

Zbog rezultata Nvidie, koji pokazuju da je potražnja za čipovima za umjetnu inteligenciju izuzetno snažna, porasle su i cijene dionica niza drugih proizvođača. Indeks sektora proizvođača čipova porastao je tako pet posto i dosegnuo rekordne razine.

Iz istog razloga rasle su cijene dionica i na većini azijskih burzi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko šest sati bio je u plusu 0,5 posto, na najvišoj razini od ožujka 2022.

Australski ASX 200 porastao za 0,43 posto, a južnokorejski Kospi 0,16 posto. Tokijska burza danas je zatvorena zbog praznika, dok su kineske stagnirale uz negativan predznak.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari