Padaju cijene dionica i na Wall Streetu i na azijskim burzama

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidie uoči objave njezinih kvartalnih poslovnih rezultata.

Dow Jones je pao 0,17 posto, na 38.563 boda, S&P 500 0,60 posto, na 4.975 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 15.630 bodova.

Kako se u SAD-u u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, radni je tjedan započeo u utorak, i to padom indeksa.

Najviše su, u prosjeku 1,6 posto, pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, što je ponajviše posljedica pada cijene Nvidie za 4,3 posto.

Ta je dionica pod pritiskom jer će u srijedu nakon zatvaranja tržišta Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate, koji će pokazati je li opravdan snažan rast vrijednosti te kompanije u posljednjih godinu dana, za gotovo tri puta.

Naime, zahvaljujući euforiji oko razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie predvodila je u tom razdoblju rast tehnološkog sektora te je postala treća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Na većini azijskih burzi, prenosi Hina, cijene dionica pale su i u srijedu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica u srijedu je oko 6:30 sati bio 0,09 posto u minusu. Istodobno, japanski pao je 0,3 posto, kao i južnokorejski Kospi.

Raspoloženje investitora na tim tržištima pod pritiskom je zbog gubitka povjerenja velikih japanskih proizvođača, koje se u veljači spustilo na -1, sa siječanjskih šest bodova. Riječ je o prvom negativnom očitanju još od prošlog travnja.

Taj podatak uslijedio je svega tjedan dana nakon što je Japan utonuo u tehničku recesiju i izgubio mjesto trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva, s kojeg ga je istisnula Njemačka.

Kineske burze, međutim u znatnom su plusu, za više od dva posto, zbog oporavka tamošnjeg nekretninskog i tehnološkog sektora.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari