Dionice na azijskim burzama bilježe pad cijena s rekordnih razina

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na azijskim burzama u utorak su cijene dionica pale ispod najviših razina u zadnjih mjesec i pol dana, usprkos rezanju kamatnih stopa u Kini koje je bilo veće od očekivanog.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko šest sati u minusu 0,1 posto, nakon što je prethodnog dana dosegnuo najvišu razinu od siječnja.

Japanski Nikkei, piše Hina, istodobno je bio u minusu 0,2 posto, a južnokorejski Kospi za 1,22 posto.

Kina je snizila ključnu kamatnu stopu na petogodišnje zajmove za 25 baznih bodova, na 3,95 posto, što je iznad očekivanja ekonomista koji su očekivali njezino snižavanje za 15 bodova.

Međutim, snižavanje kamatne stope po prvi put u zadnjih osam mjeseci, i to po najvišoj stopi od njezina uvođenja 2019. godine, nije znatnije utjecalo na izvedbu kineskih dioničkih tržišta – indeks burze u Hong Kongu jutros je u minusu 0,11 posto, dok je indeks šangajske burze porastao, no za svega 0,04 posto.

“To je značajno smanjenje kamatne stope, koje pokazuje da su monetarni zakonodavci ozbiljni. No, ostaje za vidjeli je li to dovoljno da bi se održao zamah. Tržišta i dalje žele vidjeti fiskalne mjere kojima bi se posebiice poduprla potrošnja”, kaže strateg pri OCBC-u Christopher Wong.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari