Nvidijini prihodi nadmašili očekivanja analitičara

Pixabay.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Proizvođač čipova Nvidia sinoć je postigao dobre rezultate na burzi budući da su kvartalni poslovni rezultati tvrtke nadmašili ranija očekivanja, potaknuti snažnom globalnom potražnjom.

Nvidijini prihodi u četvrtom tromjesečju 2023. nadmašili su procjene za profitnu maržu od sedam posto. Valja napomenuti i da je tvrtka u prva tri kvartala prošle godine prema ovom kriteriju svaki put premašila predviđanja analitičara, između 10 i 20 posto, prenosi Reuters.

Nvidia predviđa prihode u tekućem kvartalu od 24 milijarde dolara, plus-minus dva posto. Dionice tvrtke sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji porasle su više od šest posto u trgovanju nakon radnog vremena na Wall Streetu. Vrijednost dionica od početka godine porasla je za više od 30 posto.

U posljednja 24 sata Nvidijine dionice u vrijednosti od oko 30 milijardi dolara promijenile su vlasnika u zadnjih 30 sesija trgovanja, što je iznad Teslinog prometa dionicama od otprilike 22 milijarde dolara dnevno.

Prodaja u segmentu podatkovnih centara, najvećem po udjelu prihoda, porasla je za 409 posto na 18,4 milijarde dolara u četvrtom fiskalnom tromjesečju, premašivši procjene od 16,8 milijardi dolara, prema LSEG-u. Prihod podatkovnog centra porastao je za gotovo 280 posto.

Već velika potražnja za čipovima i jedinicama za grafičku obradu tvrtke nastavlja rasti jer se mnoge kompanije bore da prošire svoju ponudu umjetne inteligencije. Nvidijin silikonski čip dominira globalnim tržištem AI tehnologije.

Opskrbni lanci vodećih proizvođača umjetne inteligencije, koji nisu mogli zadovoljiti rastuću potražnju za takvim čipovima, također se poboljšavaju.

4 Odgovora

  1. Nisam baš sigurna da je razvoj čipova pozitivan po utjecaju na čovječanstvo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari