Nvidia lansira modificiranu verziju naprednog čipa za igre dizajniranog za kinesko tržište

Pixabay.com
Nvidia, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Američki proizvođač čipova Nvidia lansirao je modificiranu verziju naprednog čipa za igre dizajniranog da bude u skladu s američkim izvoznim kontrolama usmjerenim na Kinu.

Čip, za koji tvrtka kaže da nudi “kvantni skok u performansima, učinkovitosti i grafici vođenoj umjetnom inteligencijom”, bit će dostupan kineskim kupcima od siječnja, prenosi Reuters.

“GeForce RTX 4090 D dizajniran je kako bi u potpunosti bio u skladu s kontrolom izvoza američke vlade. Dok smo razvijali ovaj proizvod, intenzivno smo surađivali s vladom SAD-a”, kazao je glasnogovornik Nvidije.

GeForce RTX 4090 D je prvi čip za Kinu koji je Nvidia službeno lansirala otkako su u listopadu uvedena nova izvozna pravila Bidenove administracije zbog kojih je blokirana prodaja dva modificirana čipa umjetne inteligencije (AI), A800 i H800, koje je Nvidia stvorila za kinesko tržište kako bi bili u skladu s prethodnim izvoznim pravilima, bio je blokiran i gaming čip RTX 4090.

U biltenu SemiAnalysis objavljeno je početkom studenog da bi Nvidia, kao odgovor na izvozna pravila iz listopada, mogla najaviti tri nova AI čipa namijenjena kineskom tržištu već 16. studenog.

Međutim, Reuters je krajem prošlog mjeseca izvijestio da je Nvidia rekla kupcima u Kini da odgađa lansiranje jednog od ovih čipova do prvog kvartala sljedeće godine. Preostala dva čipa još se nisu pojavila na Nvidijinoj kineskoj web stranici.

Nvidia ima više od 90 posto udjela u kineskom tržištu AI čipova vrijednom sedam milijardi dolara, a analitičari kažu da će ograničenja u SAD-u vjerojatno stvoriti prilike za prodor domaćih tvrtki kao što je Huawei Technologies.

Američki ministar trgovine Raimondo rekao je da Nvidia može prodavati AI čipove Kini, ali ne one s najvećom procesorskom snagom.

U usporedbi sa zabranjenim RTX 4090, RTX 4090 D fokusiran na Kinu je “pet posto sporiji”, prema glasnogovorniku Nvidije.

RTX 4090 D usmjeren na Kinu koštat će 12.999 juana (1.842 dolara), što je za 350 juana (50 dolara) skuplje od drugog najnaprednijeg čipa u seriji proizvoda dostupnih kineskim kupcima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari