Manji prinosi na državne obveznice i Nvidia potaknuli rast Wall Streeta

Njujorška berza/Foto: Shutterstock

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su prinosi na državne obveznice skliznuli s najviše razne u 16 godina i jer su ulagače ohrabrile procjene daljnjeg poslovanja tehnološkog diva Nvidie.

Hina piše da je Dow Jones ojačao 0,54 posto, na 34.472 boda, dok je S&P 500 porastao 1,10 posto, na 4.436 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 13.721 bod.

Tjednima su ti prinosi rasli jer su rasle i bojazni da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

Međutim, jučer su te bojazni splasnule, nakon slabijeg nego što se očekivalo izvješća o PMI indeksu. To je izvješće, naime, pokazalo da su poslovne aktivnosti u SAD-u u kolovozu gotovo stagnirale.

To, pak, znači da se rast gospodarstva usporava, što bi moglo dodatno oslabiti inflacijske pritiske pa Fed neće više imati razloga za povećanje cijene novca.

Ulagače su jučer ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati, kao i procjene daljnjeg poslovanja proizvođača čipova Nvidie kojoj je cijena dionice Nvidie od početka godine porasla više od 220 posto.

Nvidia je dio skupine koju na tržištu nazivaju “Sedam veličanstvenih”, a koja među ostalim uključuje i Apple, Microsoft te Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari