Smanjeni kreditni rejting banaka izazvao pad na Wall Streetu

Foto: Pexels

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da će kamatne stope ostati povišene dulje nego što se očekivalo i jer je agencija S&P smanjila rejtinge niza regionalnih banaka.

Dow Jones je, piše Hina, oslabio 0,51 posto, na 34.288 bodova, a S&P 500 0,28 posto, na 4.387 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,06 posto, na 13.505 bodova.

Najviše je jučer pao, u prosjeku 2,4 posto, S&P 500 indeks bankarskog sektora, nakon što je agencija Standard & Poor’s smanjila kreditne rejtinge niza regionalnih banaka jer, kako je obrazložila, oštro podizanje kamatnih stopa opterećuje financiranje i likvidnost mnogih američkih banaka.

Znatno je, gotovo tri posto, pala i cijena dionice Nvidie, nakon što je dan ranije skočila više od osam posto. Ulagači su oprezniji prema dionici tog proizvođača čipova uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata u srijedu.

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se pripisuje euforiji oko razvoja umjetne inteligencije (AI). No, poslovni rezultati pokazat će ima li temelja za takav skok cijene.

Ulagači su oprezni i zbog daljnjeg rasta prinosa na američke obveznice. Jučer je prinos na 10-godišnje državne obveznice dosegnuo novu najvišu razinu od 2007. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari