Tehnološki sektor potaknuo rast na Wall Streetu

pixabay.com
Wall Street, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionica Nvidie uoči objave poslovnih rezultata tog tehnološkog diva.

Dow Jones, piše Hina, oslabio je 0,11 posto, na 34.463 boda, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 4.399 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 13.497 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaqa zahvaljuje se jačanju tehnološkog sektora, pri čemu je najviše, u prosjeku 2,8 posto, porastao sektor proizvođača čipova.

Najveća je dobitnica, sa skokom cijene za 8,5 posto, bila dionica Nvidie, nakon što su analitičari HSBC banke povećali ciljanu cijenu dionice tog proizvođača čipova uoči objave kvartalnih poslovnih rezultata u srijedu.

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije.

“Nvidia se smatra brandom za AI. Cijena te dionica dramatično je porasla, pa se postavlja pitanje prate li to i poslovni rezultati te kompanije”, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

U većini ostalih sektora cijene su dionica ili pale ili blago porasle. Posljedica je to daljnjeg rasta prinosa na američke obveznice, što je prošloga tjedna izazvalo oštar pad cijena dionica.

Jučer je prinos na 10-godišnje državne obveznice dosegnuo novu najvišu razinu od 2007. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari