Nastavlja se pad na europskim burzama, investitore brinu kamatne stope i posustali oporavak Kine

Foto: Kampus production/Pexels

Na europskim burzama u petak prijepodne najvažniji su indeksi ponovno pali i na putu su tjednih gubitaka jer je izgledno da će kamatne stope globalno ostati visoke kroz dulje vremensko razdoblje.

Također, navodi Hina, investitore brine i posustali oporavak kineskog gospodarstva.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10:30 sati u minusu 0,5 posto, te je tako oslabio već četvrti trgovinski dan zaredom.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se 0,61 posto, na 15.576 bodova, londonski Ftse indeks za 0,56 posto, na 7.269 bodova, a pariški CAC za 0,72 posto, na 7.140 bodova.

Rast prinosa po obveznicama, zahvaljujući očekivanjima da će kamatne stope u SAD-a, a vjerojatno i u ostatku svijeta, ostati visokima kroz duže vremensko razdoblje, smanjio je atraktivnost ulaganja u dionice nauštrb sigurnijih obveznica. Stoga je STOXX 600 od početka tjedna u minusu već dva posto.

Uz visoke kamatne stope, u fokusu investitora je i kinesko gospodarstvo zbog serije slabijih od očekivanja makroekonomskih pokazatelja, koji ukazuju na posustali oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva nakon pandemije.

Dodatno ih zabrinjava i nekretninski sektor, koji je zaslužan za četvrtinu gospodarske aktivnosti u Kini, nakon što je jedan od najvećih građevinskih developera, Evergrande zatražio zaštitu od vjerovnika pred američkim sudom, u pokušaju restrukturiranja svog duga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari