Europske burze u minusu na kraju tjedna

Pixabay.com
Europska burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim burzama ovog prijepodneva najvažniji indeksi bili su u minusu, prateći tako kretanja na Wall Streetu, jer usporavanje američke inflacije nije potaknulo kupnje dionica, budući da investitore brinu dugoročni izgledi najvećeg svjetskog gospodarstva.

Paneuropki Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 0,44 posto, a pritom su najviše pale cijene dionica rudarskih kompanija, za 1,1 posto te naftnih i plinskih, za 0,9 posto, uslijed pada cijena tih strateških roba zbog jačanja tečaja dolara. Istodobno, londonski Ftse indeks oslabio je 0,57 posto, na 7.574 boda, frankfurtski DAX za 0,26 posto, na 15.955 bodova, a pariški CAC za 0,5 posto, na 7.396 bodova, objavila je Hina.

Podsjećamo, indeks potrošačkih cijena u SAD-u u srpnju je porstao 3,2 posto na godišnjoj razini, neznatno niže od prognoziranih 3,3 posto, no to usporavanje inflacije nije inspiriralo investitore, jer ih brine tvrdokorno visoka inflacija temeljnih cijena, koja je u srpnju iznosila 4,7 posto. Nisu, stog,a sigurni hoće li Fed zaista zaustaviti ciklus monetarnog zaoštravanja te od iduće godine čak i spuštati kamatne stope. Zbog toga rastu prinosi na američke i eruopske državne obveznice, prenosi Hina, što povećava njihovu atraktivnost za ulagače, a smanjuje za dionice. Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice premašuju 4 posto.

Među pojedinačnim dionicama, ističe se skok cijene dionice najveće švicarske banke UBS za 4,2 posto nakon što je objavila da joj više nije potrebna pomoć države radi likvidnosti, dogovorena u sklopu njezina preuzimanja od strane Credit Suissea nakon što je zapala u probleme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari