Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva raste 0,2 posto, izbjegavajući recesiju

Pixabay.com
Ujedinjeno kraljevstvo Foto: Pixabay.com

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva poraslo je 0,2 posto u drugom tromjesečju te zabilježilo rast i u lipnju za 0,5 posto, prema najnovijim podacima Ureda za nacionalnu statistiku Britanije. Time je izbjegnut drugi mjesec pada rasta i nadmašena očekivanja ekonomista. Sektor usluga porastao je za 0,1 posto na tromjesečju, potaknut povećanjem informacija i komunikacija, djelatnosti smještaja i usluživanja hrane, te djelatnosti ljudskog zdravlja i socijalnog rada; sektor proizvodnje porastao je za 0,7 posto, uz rast proizvodnje od 1,6 posto.

“Gospodarstvo se oporavilo od učinaka dodatnih državnih praznika u svibnju i zabilježilo snažan rast u lipnju,” rekao je direktor ekonomske statistike ONS-a Darren Morgan. “Proizvodnja je doživjela posebno snažan mjesec, pri čemu su i automobilska i, često, nestalna farmaceutska industrija zabilježile rast”, kaže Morgan. Promatrajući širu sliku, bruto domaći proizvod (BDP) u tri mjeseca do svibnja nije zabilježio rast. Proizvodnja se oporavila, pala je za 0,6 posto u svibnju nakon pada od 0,2 posto u travnju. Ovaj je sektor, piše yahoo.finance.com, najviše pridonio padu mjesečnog BDP-a u svibnju.

“Radnje koje poduzimamo u borbi protiv inflacije počinju djelovati, što znači da postavljamo snažne temelje potrebne za rast gospodarstva”, rekao je ministar financija, Jeremy Hunt. “Banka Engleske sada predviđa da ćemo izbjeći recesiju, a ako se držimo našeg plana da pomognemo ljudima da zaposle i potaknemo poslovna ulaganja, MMF je rekao da ćemo dugoročno rasti brže od Njemačke, Francuske i Italije”, rekao je Hunt.

Razne dugoročne prognoze poput MMF-a i KPMG-a najavljivale su skroman dugoročni rast za Britaniju. Prošli mjesec KPMG je rekao da očekuje da će rast ostati slab, s realnim BDP-om od samo 0,3 procenta u 2023., porastom na 1,1 posto u 2024.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari