Wall Street stagnira, vijesti o inflaciji zabrinule investitore

Njujorška berza/Foto: Shutterstock

Na Wall Streetu su u četvrtak glavni indeksi stagnirali uz pozitivan predznak, jer je inflacija slabija od očekivanja zabrinula investitore oko dugoročnih izgleda američkog gospodarstva, a pitaju se i imaju li u takvim uvjetima cijene dionica još prostora za rast.

Dow Jones, piše Hina, porastao je u četvrtak 52,79 bodova ili 0,15 posto, na 35.176 bodova, S&P 500 indeks ojačao je 0,03 posto, na 4.468 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 13.737 bodova.

S nestrpljenjem očekivani podatak o inflaciji u srpnju pokazao je da su potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle 3,2 posto na godišnjoj razini, nešto niže od očekivanih 3,3 posto, a temeljna inflacija 4,7 posto.

U prvom satu trgovanja sva tri indeksa skočila su za više od jedan posto, jer su se tržišni sudionici kladili da Fed više ove godine neće podizati kamatne stope, štoviše da će ih početkom iduće krenuti i smanjivati. No, nakon toga cijene dionica počele su se ispuhivati te su ostatak trgovanja oscilirale između pozitivnog i negativnog područja.

Blagi rast S&P-ja i Nasdaqa u četvrtak tek je drugi pozitivan dan za te indekse od početka kolovoza, jer investitori svaki njihov rast koriste za dobitonosne prodaje nakon pet mjeseci snažnog uzleta tržišta, ponajviše na krilima rasta cijena tehnoloških dionica.

Daljnji rast cijena dionica koče i prinosi na 10-godišnje američke trezorce, koji su porasli iznad četiri poosto, pa postaju privlačniji za ulaganje od dionice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari