Pad azijskih burzi, tečaj dolara nadomak 145 jena

pixabay.com
Yen, Foto: Pixabay.com

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u petak su uglavnom bili u negativnom području, nakon što je objavljeno da je inflacija u SAD-u srpnju bila blaža od očekivanog, ali i da je temeljna inflacija ostala tvrdokorno visoka, dok je tečaj dolara sve bliže psihološki ključnoj razini od 145 jena.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 7,00 sati bio je u minusu 0,2 posto te je na putu tjednog gubitka većeg od jedan posto. I ostali najvažniji regionalni indeksi bili su u minusu, pri čemu najmanje Kospi, za 0,08 posto, a najviše indeks šangajske burze, za 1,1 posto. No, obujam trgovanja bio je prigušen, jer najveća azijska burza, Tokijska nije radila zbog praznika u Japanu.

Nestrpljivo očekivani podatak o inflaciji u srpnju pokazao je da su potrošačke cijene u najvećem svjetskom gospodarstvu porasle 3,2 posto na godišnjoj razini, nešto niže od očekivanih 3,3 posto, a temeljna inflacija 4,7 posto. To je potaknulo zabrinutosti i azijskih ulagača oko dugoročnih izgleda američkog gospodarstva i nagnalo ih na oprez. Predsjednica Feda u San Franciscu Mary Daly također je zauzela oprezan stav, kazavši da se najnoviji podaci o inflaciji kreću u pravom smjeru, no potreban je daljnji napredak prije nego bude sigurna da je središnja banka dovoljno učinila.

“Mislim da se tržište nadalo da će nakon podatka o inflaciji Fedovi dužnosnici jasno izjaviti da neće biti daljnjih podizanja kamatnih stopa te da je idući potez njihovo smanjivanje”, protumačio je oprezno raspoloženje na burzama Andrew Lilley iz investicijske banke Barrenjoey u Sydneyu.

Tečaj dolara sve bliže 145 jena

Na deviznim tržištima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, blago je ojačao u odnosu na dan ranije, na 102,54 bodova, ali je na putu dobitka od početka tjedna i to već četvrti tjedan zaredom. Pritom je tečaj eura porastao 0,08 posto prema dolaru, na 1,0988 dolara, dok je tečaj jena oslabio na najnižu razinu u šest tjedana prema dolaru, na 144,89 jena za dolar. Jen je tako na putu oštrog tjednog pada od 2 posto, a približio se i ključnoj psihološkoj razini od 145 jena za dolar, što potiče strah valutnih trgovaca oko moguće intervencije japanskih monetarnih vlasti.

Posljednji put one su intervenirale u rujnu lani, kada je dolar premašio 145 jena, a tada je ministarstvo financija kupovalo jene da oslabi dolar. Tečaj jena sada pada jer investitori procjenjuju da je ranija odluka japanske središnje banke da dopusti rast prinosa po državnim obveznicama ustvari samo kupnja vremena kako bi još neko vrijeme zadržala negativne kamatne stope, a ne najava stvarnih promjena ultra-popustljive japanske monetarne politike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari