Zbog dobrih poslovnih vijesti nastavljen rast na europskim burzama

Pixabay.com
Europske burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak prijepodne su porasli zahvaljujući dobrim poslovnim vijestima, posebice iz osiguravateljskog i sektora luksuzne robe.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u plusu 0,53 posto te je na putu tjednog dobitka.

Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0,69 posto, na 15.962 boda, londonski Ftse za 0,04 posto, na 7.590 bodova, a pariški CAC za 1,19 posto, na 7.409 bodova.

Najviše je, piše Hina, porastao europski dionički sektor kućanskih potrepština i stvari za osobnu njegu, u kojoj su i proizvođači luksuzne robe, i to u prosjeku za 1,7 posto, budući da je Kina ukinula pandemijska ograničenja za putovanja u više država. Investitori, naime, procjenjuju da će to povećati potražnju kineskih turista za luksuznim brandovima.

Znatnije su poskupjele i dionice osiguravateljskih kuća, predvođene njemačkim Allianzom, čija je dionica poskupjela 2,1 posto budući da je izvijestio o boljim od očekivanja rezultatima za drugo tromjesečje.

No, donekle je rast ukupnog tržišta ograničila dionica Siemensa, koja je pojeftinila 3,5 posto budući nije ispunila očekivanja tržišta u pogledu tromjesečne zarade.

Siemens je, naime, izvijestio o padu dobiti u drugom tromjesečju za četiri posto u odnosu na lani, na 2,75 milijardi eura, dok su analitičari očekivali dobit od 2,9 milijardi. Njemački konglomerat snizio je i prognozu ovogodišnjeg rasta svog digitalnog poslovanja s ranijeg raspona od 17 do 20 posto na 13 do 15 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari