ZSE: Crobexi pali pod pritiskom korekcije na europskim burzama

Hina/arhiv
Zagrebačka burza, foto: Hina/arhiv

Uz znatan promet, na Zagrebačkoj burzi ovog prijepodneva glavni dionički indeksi su pali, prateći tako negativna kreanja na europskim burzama, potaknuta uvođenjem dodatnog poreza na dobit talijanskih banaka i tvrdokornom inflacijom u Njemačkoj.

Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 0,73 posto, na 2.465 bodova, prekinuvši šestodnevni uspon. Crobex10 oslabio je 0,28 posto, na 1.471 bodu. Redovni promet dionicama, prenosi Hina, dosegnuo je 1,2 milijuna eura, najviše je što je za gotovo 600 tisuća više nego dan ranije u isto doba. Najviše je prometa dosad ostvareno dionicom Spana, 458 tisuća eura. Cijena joj je pala za 3,61 posto, na 64 eura. Slijedi dionica Podravke, s prometom od 389 tisuća eura i rastom cijene za 1,07 posto na 141,5 eura.

Znatniji prometi ostvareni su i s dvije banakrske dionice i to HPB-a, 168 tisuća eura te Zagrebačke banke, 68 tisuća eura. Pritom je dionica HPB-a pojeftinila 4,17 posto, na 184 eura, pa je bila i najveća gubitnica. Cijena dionice Zagrebačke banke spustila se za 2,53 posto, na 13,5 eura.

Domaći burzovni indeksi, piše Hina, tako prate europske burze, koje su “u crvenome” jer su raspoloženje investitora pritisnuli tvrdokorna inflacija u Njemačkoj te odluka talijanske vlade da bankama uvede dodatni porez od 40 posto. Podsjećamo, posljedica je to objave zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija da će se dodatnim oporezivanjem prekomjerne dobiti banaka po stopi od 40 posto financirati smanjivanje poreza i poduprijeti one koji uzimaju kedit za kupnju prvog doma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari