Prepuna skladišta robe u Europi i SAD – sporiji gospodarski rast

pixabay.com
Prepuna skladišta u EU i SAD Foto: Pixabay.com

Loša vremena za mnoge američke i europske tvrtke mogla bi potrajati dulje od očekivanog dok pokušavaju rasprodati svoje velike zalihe u poslovnom okruženju kojeg karakterizira usporavanje potražnje.Visoke razine zaliha rezultat su gomilanja robe kod trgovaca na malo, veletrgovaca i proizvođača svega, nakon što su blokade uzrokovane pandemijom covida-19 omele opskrbne lance i zatvarale tvornice.

Zalihe su se ponovo obnavljale i nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povisila cijene sirovina, poput energenata i žitarica. Sada, prenosi Hina, globalna potražnja pada zbog rasta troškova zaduživanja. Kompanije počinju smanjivali zalihe, ali proces je mnogo sporiji od očekivanog i mogao bi se produljiti u sljedeću godinu. Nakrcana skladišta robom, pak, znače manje narudžbi za proizvođače, pa stoga i niže razine poslovne aktivnosti i, u konačnici, slabiji rast.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je da je tu kompaniju, jednu od najvećih svjetskih kontejnerskih brodara, iznenadilo koliko dugo kompanijama treba da smanje zalihe.

“Očekivali smo da će kupci zalihe smanjiti sredinom godine, ali za sada još ne vidimo naznake da će se to dogoditi. To bi se moglo dogoditi početkom sljedeće godine”, rekao je Clerc novinarima. Maersk kontrolira otprilike šestinu globalne kontejnerske trgovine, prevozeći robu za mnoštvo velikih trgovaca i tvrtki široke potrošnje.

Više od 30 američkih i europskih kompanija, uključujući Hugo Boss, Heineken, Moller-Maersk, 3M Co, Stanley Black & Decker, požalilo se, prema izvješćima, da im je stanje sa zalihama naštetilo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju. Trgovci na malo posebne teškoće imaju na zalihama odjeće i obuće, jer se potrošači radije troše na odmore nego na robu, kako su to ranije činili tijekom pandemije. Na loše izglede ukazuju slabiji rezultati u drugom tromjesečju, a usporava i oporavak Kine nakon pandemije. Podaci Refinitiva pokazuju da se očekuje da će američke i europske tvrtke bilježiti najgore tromjesečne rezultate u više godina.

Tvrtke koje su prošle godine gomilale zalihe sada se, zbog viših troškova zaduživanja i veće inflacije koja smanjuje potražnju, teže rješavaju uskladištenih roba. U eurozoni su zalihe gotovih proizvoda dosegnule u kolovozu prošle godine rekordne razine, a smanjenje zaliha započelo je tek u ovogodišnjem svibnju, pokazuju novi podaci. U SAD-u, po podacima CFRA Researcha, poslovne su zalihe porasle za 20 posto sredinom 2022. godine, što je najveći rekordni skok na temelju podataka koji se prikupljaju od 1993. godine. Zanavljanje zaliha, upozoravaju ekonomisti, nije realno očekivati prije 2024. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari