Wall Street nastavlja padati, najviše u zdravstvenom sektoru

Foto: Pixabay/Pexels

Indeksi na Wall Streetu u četvrtak su bilježili gubitke već treći dan zaredom, a ponovno su i na putu tjednih gubitaka, jer dobri makroekonomski podaci podupiru zabrinutost investitora da će Fed duže vrijeme ostaviti kamatne stope na visokoj razini.

Dow Jones indeks, piše Hina, pao je 290,91 bod ili 0,84 posto, na 34.474 bodova, S&P 500 indeks spustio se za 0,77 posto, na 4.370 bodova, a Nasdaq indeks za 1,17 posto, na 13.316 bodova.

Dow je tako na putu tjednog gubitka većeg od dva posto, što bi bila njegova najlošija tjedna izvedba od ožujka. Istodobno, S&P 500 pada treći tjedan zaredom, što nije zabilježeno još od veljače, dok je Nasdaq na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom, što je najdulje razdoblje njegova pada još od prosinca lani.

Više cijene nafte podignule su cijene dionica Exxon Mobila za 1,9 posto, a Chevrona za 1,7 posto, zahvaljujući nadi ulagača da će potez kineske središnje banke, koja je ulila dodatnu likvidnost u financijski sustav zemlje kako bi pomogla posustalom nekretninskom sektoru, ojačati potražnju za sirovinama.

No, s druge strane, znatno su pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru. Također, i dalje jačaju očekivanja da će Fed ostaviti kamatne stope visokima kroz duže vremensko razdoblje, jer se čini da američko gospodarstvo ne trpi posljedice od zaoštravanja monetarne politike.

Istodobno, očekivanja o zadržavanju kamatnih stopa visokima podigla su prinose po 10-godišnjim američkim obveznicama na najvišu razinu od listopada 2022. od 4,338 posto, što povećava njihovu atraktivnost na tržištima kapitala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari