Oštar pad na Wall Streetu zbog snažnijeg rasta maloprodaje

Foto: Pexels

Indeksi na Wall Steetu u utorak su oštro pali nakon što je podatak o snažnijem od očekivanja rastu prometa u američkoj maloprodaji oživio strahove investitora od zadržavanja kamatnih stopa na visokim razinama kroz dulje vremensko razdoblje.

Dow Jones indeks, piše Hina, pao je u utorak 1,02 posto, na 34.946 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,16 posto, na 4.437 bodova, a Nasdaq za 1,14 posto, na 13.631 bod.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je da je promet u maloprodaji u SAD-u u srpnju porastao 0,7 posto, premašivši prognoze o rastu za 0,4 posto, što ukazuje na snažan gospodarski rast unatoč visokim Fedovim kamatnim stopama.

Tržišni sudionici i dalje očekuju da Fed u rujnu neće dizati kamatne stope, šanse za to se procjenjuju na 88 posto, no sada ih brine da bi kamatne stope mogla ostati na postojećim visokim razinama i dulje nego su očekivali.

Najviše su na udaru prodaja bile dionice banaka, jer rastu strahovi da kamatne stope neće krajem prvog tromjesečja iduće godine početi padati. Dodatno, krivulja prinosa po američkim obveznicama obrnuta je već godinu dana, pri čemu prinosi po dugoročnim obveznicama pokazuju manje prinose nego po kratkoročnim, a takva tvrdokorna situacija pritišće profite banaka, koje bi zbog toga mogle manje zarađivati.

Izvješće da bi agencija za rejtinge Fitch mogla smanjiti rejtinge za više velikih američkih banaka također je izazvala pad cijena dionica bankarskih divova, popu JP Morgan Chasea, čija je dionica pojeftinila 2,5 posto, a Bank of Americe za 3,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari