Oprezno trgovanje na europskim burzama zbog vijesti iz Kine

pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Najvažniji indeksi na europskim burzama u ponedjeljak bilježe različite predznake, a na najvećem gubitku su dionice rudarskih kompanija, zbog zabrinutosti oko prezaduženosti kineskog nekretninskog sektora.

Paneuropski Stoxx 600 indeks, piše Hina, bio je oko 9:45 sati u minusu za 0,02 posto. Istodobno, londonski Ftse indeks spustio se 0,31 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,23 posto, na 15.869 bodova, a pariški CAC za 0,05 posto, na 7.343 boda.

Najviše je na gubitku bio sektor sirovina, u koji su uvršene dionice najvećih europskih rudarskih kompanija, a koji je jutros pao jedan posto.

Znatno su pale i cijene dionica naftnih i plinskih kompanija, u prosjeku za 0,8 posto, zbog pada cijena sirove nafte i osnovnih metala, budući da se intenziviraju problemi u kineskom nekretninskom sektoru.

Naime, dionica najvećeg kineskog developera, tvrtke Country Garden Holding potonula je za više od 10 posto, nakon što je preko vikenda objavila da će suspendirati trgovanje s 11 svojih obveznica na kineskom tržištu, a naknadno će javiti kad će njima ponovno biti moguće trgovanje.

Geopolitika je također uzrok zabrinutosti na tržištima kapitala, nakon što je ruski ratni broj ispalio upozoravajuće hice na teretni brod na jugozapadu Crnog mora, označivši novi fazu rata koji bi mogao utjecati na cijene hrane i nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari