Središnje banke u Njemačkoj i Nizozemskoj prošlu godinu zaključile s gubicima

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Hamburg_Bundesbank_Skulptur.jpg/2048px-Hamburg_Bundesbank_Skulptur.jpg
Bundesbank, Hamburg, Njemačka, Foto: Wikimedia Commons/Andreas Praefcke

Njemačka i nizozemska središnja banka izvijestile su da su 2023. godinu zaključile s gubicima zbog podignutih kamatnih stopa.

Bundesbank je izvijestio o gubitku od gotovo 21,6 milijardi eura u prošloj godini, koji mu je u potpunosti iscrpio rezervacije od nešto više od 19 milijardi eura.

Da bi pokrili preostali iznos gubitka, posegnuli su u rezerve, koje su također gotovo iscrpljene.

Kamatni prihod iznosio je lani 55,05 milijardi eura, a kamatni rashod 68,9 milijardi eura, što znači da je Bundesbank prvi puta otkada je osnovan bilježio u toj stavci neto minus, od 13,9 milijardi eura, rekla je članica izvršnog odbora Sabine Mauderer, zadužena za računovodstvo i kontroling, prenosi Hina.

I nizozemska središnja banka objavila je da je prošlu godinu zaključila s gubitkom, i to od gotovo 3,5 milijardi eura.

“Naš negativan rezultat u 2023. izazvalo je ECB-ovo podizanje kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija, objasnili su i naveli da će više od 2,3 milijarde eura gubitka biti pokriveno rezervacijama, a preostala 1,1 milijarda kapitalom i rezervama.

Rezerve bi trebali biti dostatne da se pokriju budući gubici, naglasili su, dodajući da ne razmatraju mogućnost dokapitalizacije iz državnog proračuna.

Podjsetimo, Europska središnja banka u četvrtak je da u 2023. poslovala s najvećim gubitkom otkada je osnovana, od 7,9 milijardi eura.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari