Hedge fondovi hrle u Europu, europske dionice im postale atraktivnije od američkih

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Globalni hedge fondovi dodali su europske dionice u svoje portfelje ove godine dok su smanjili svoju izloženost Sjevernoj Americi usred tekuće rasprave o tome koliko su američke dionice skupe, pokazali su vlasnički podaci Morgan Stanleya.

Europski STOXX 600 (.STOXX), porastao je za 6,5 posto ove godine, još uvijek zaostaje za S&P 500 (.SPX), koji je porastao za 9,6 posto. Prošle godine, S&P je ojačao 24 posto, dvostruko više od STOXX-a, prenosi Reuters.

Indeksom S&P 500 trguje se 21 puta više od procijenjene terminske zarade, dok se europskim dionicama trguje 14 puta više, pokazao je BofA Securities.

Hedge fondovi “kupili su dionice EU-a u gotovo 70 posto trgovačkih sesija otkako je Euro STOXX 600 počeo svoj uspon sredinom siječnja”, naveli su iz tvrtke Morgan Stanley. Nakon akvizicija, izloženost portfelja hedge fondova prema Europi porasla je s ispod 17 posto na kraju 2023. na otprilike 19 posto.

Iz tvrtke Morgan Stanley su poručili da investitori uglavnom igraju na duge staze u Europi, očekujući rast dionica. Njihovi omiljeni sektori na europskom kontinentu su usluge informacijske tehnologije, industrijski konglomerati, poluvodiči, električna oprema te alati i usluge iz prirodnih znanosti. Kao jedna od najvećih svjetskih vrhunskih brokerskih kuća koje pružaju usluge hedge fondovima, Morgan Stanley prati tokove novca svojih klijenata kako bi utvrdio trendove.

Tehnološke kompanije i sigurnije zarade kao glavna prednost nad Europom

Mnogi sudionici na tržištu vjeruju da se američkim dionicama trguje uz velike premije vrednovanja u odnosu na europske.

Michael Wilson, dionički strateg Morgan Stanleyja, rekao je da daljnje kupovanje američkih dionica ovisi o boljim izgledima zarade za ovu i sljedeću godinu. “Mislimo da je ovo povećanje bilo uglavnom zbog labavijih financijskih uvjeta i pada cijene kapitala kao rezultat Fedovog rasta u četvrtom kvartalu”, napisao je. Stratezi BofA Securitiesa ne misle da su američke dionice nužno skupe u usporedbi s europskim konkurentima.

Većina premije, rekli su u bilješci, povezana je sa sastavom S&P 500, koji se više oslanja na tehnološki sektor. Niža volatilnost zarada u SAD-u također objašnjava višestruke vrijednosti dionica, kao i ekonomske izglede za obje regije, dodali su u BofA-i.

Tim za strategiju portfelja Goldman Sachsa izrazio je pak uvjerenost da “Europa ima prostora za sustizanje SAD-a”, navodi se u bilješci.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari