Oprezno trgovanje i na Wall Streetu i na azijskim burzama

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle i dosegnule rekordne razine.

Dow Jones je pao 0,41 posto, na 39.313 bodova, S&P 500 0,31 posto, na 5.218 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 16.384 boda.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi podaci o inflaciji u SAD-u i europskim zemljama, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnje banke početi smanjivati kamatne stope.

Prošloga ih je tjedna ugodno iznenadila švicarska središnja banka koja je neočekivano smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,5 posto.

To je prva velika središnja banka koja je smanjila kamate, nakon dužeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike, što se na tržištu smatra prvim signalom da je borba protiv inflacije u zapadnim zemljama gotovo dobivena.

I na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, piše Hina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,2 posto i kreće se na najvišim razinama u posljednjih osam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0,1 posto, a cijene dionica u Australiji i Šangaju oko 0,4 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 0,7 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari