Visa i Mastercard predložili plaćanje 197 milijuna dolara u tužbi za pretjerane naknade na bankomatima

Ilustracija Foto: Canva

Visa i Mastercard pristali su platiti 197 milijuna dolara za rješavanje grupne tužbe milijuna potrošača koji optužuju tvrtke za umjetno visoke naknade za pristup gotovini .

Odvjetnici optuženih kompanija za kartično poslovanje otkrili su predloženi sporazum u podnesku pred Saveznim sudom u Washingtonu, D.C. Nagodba uključuje potrošače koji su podizali gotovinu na bankomatima banaka od 2007., objavio je Reuters.

Predloženi dogovor podliježe odobrenju suda. Svi optuženici su negirali bilo kakvu krivnju.

Visa će prema sporazumu platiti 104,6 milijuna dolara, a Mastercard 92,8 milijuna dolara, pokazali su papiri o nagodbi na koje se poziva Reuters. Optužene banke ranije su nagodile potraživanja u iznosu od 66 milijuna dolara.

Tužitelji u ta tri slučaja rekli su da su zbog pravila mreže bankomata Visa i Mastercard platili umjetno veće iznose naknada za podizanje gotovine. Zajedno su tražili odštetu veću od 9 milijardi dolara.

Dogovor je uslijedio nakon što je Vrhovni sud SAD-a u travnju odbio žalbu Vise i Mastercarda kojom se osporava odluka suca nižeg suda kojom se grupama tužitelja dopušta da se udruže kako bi zajednički tužili tvrtke za kartično poslovanje.

Visa i Mastercard tvrdili su da je sudac propustio provesti “rigoroznu analizu” prije nego što je potvrdio kolektivne tužbe.

Procjenjuje se da predložena tužba ima najmanje 175 milijuna oštećenika.

Potrošači će imati priliku uložiti prigovor na uvjete nagodbe, uključujući iznos i sve pravne naknade koje su dodijeljene.

Visa i Mastercard tuženici su u dugotrajnom sudskom postupku na saveznom sudu u Brooklynu zbog tvrdnji da su naplatili pretjerane naknade trgovcima i drugima u transakcijama koje uključuju debitne i kreditne kartice.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari