Većina Nijemaca misli da se više ne isplati raditi, dovoljna im je naknada za nezaposlene

Foto: Pixabay/Pexels

Većina Nijemaca smatra da se više ne isplati raditi s obzirom na sve veće državne potpore, pokazuje istraživanje javnog mnijenja objavljeno u utorak.

Riječ je o anketi koju je za dnevni list Bild proveo institut INSA i koja je pokazala kako 52 posto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 posto misli suprotno, dok ih je osam posto odbilo odgovoriti na pitanje.

Povod istraživanju bila je vijest prema kojoj je skladištar iz Bad Oeynhausena, mjesta na zapadu zemlje, dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene.

Naime, prema novoj odluci vlade naknada će se od 1. siječnja povećati za 61 euro, pa će za samce iznositi 563 eura mjesečno. Važno je napomenuti kako država nezaposlenima pokriva troškove stanovanja i zdravstvenog osiguranja.

Bild je potom izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu (13,90 eura) zaradi oko 2.000 eura bruto, te da mu nakon odbitaka za porez, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te plaćene stanarine s režijama ostaje oko 600 eura, odnosno tek malo više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se raditi više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Suprotno mišljenje prevladava među biračima stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari