Većina azijskih burzi “u crvenome”, čeka se FED

Hina/Epa
Azijska burza, ilustracija Foto: Hina/Epa, arhiv

Na azijskim burzama većina indeksa je bila u “crvenome”, tijekom opreznog trgovanja uoči zasdjedanja američke središnje banke FED, a investitori razmatraju i kakav će biti najavljeni kineski paket stimulativnih ekonomskih mjera. Tijekom dana, bit će objavljena odluka Feda o kamatnim stopama, a očekuje se da će ključna kamatna stopa biti podignuta za četvrtinu postotnog boda, na raspon od 5,25-5,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je bez promjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, dok je u odnosu na početak srpnja u plusu 3,8 posto. Istodobno, prenosi Hina, japanski Nikkei u minusu je blagih 0,03 posto, južnokorejski Kospi za 0,35 posto, a pali su i kineski burzovni indeksi nakon jučerašnjih snažnh dobitaka. Indeks šangajske burze u minusu je 0,35 posto, a hongkonške za 0,8 posto.

Investitori također razmatraju kakav će paket stimulativnih ekonomskih mjera Kina objaviti, nakon što su kineski čelnici ranije ovoga tjedna najavili podršku gospodarstvuj koje se vrlo sporo oporavlja od pandemiije covida-19. Naime, nema nikakvih detalja o tom stimulativnom paketu, jedino su državni mediji izvijestili da će donijeti mikro prilagodbe “na precizan i snažan način”.

“Invesitori razmatraju hoće li Kina moći implementirati stimulativne mjere stare škole za nekretninski sektor i gledati kako da pofupre posrnule građevinske developere , što je pozitivno za potrošnju čelika i njegove proizvođače. Ili će to biti poticaji za potrošnju, a to nije tako pozitivno za velike kompanije koje proizvode sirovine”, tumači Karen Jorritsma iz Capital Markets-a.


Na deviznim tržištima dolarov indeks, koji prati kretanje američke prma šest najvećih svjetskih valuta, oslabio je u utorak 0,06 posto, na 101,32 boda. Pritom je dolar blago ojačao, za 0,02 posto prema jenu, na 140,93 jena, Istodobno, tečaj eura oslabio je 0,09 posto, na 1,1048 dolara te je od početka mjeseca na dobitku 1,26 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari