Uspješno poslovanje kompanija ovisi o upravljanju ljudskim resursima

Foto: Startup Stock Photos/Pexels

Nedostatak zaposlenika goruća je tema u gotovo svim industrijama, a tri najveća izazova s kojima se kompanije suočavaju su nemogućnost popunjavanja radnih mjesta na vrijeme, rastući troškovi rada te nesrazmjer između dostupnih i potrebnih vještina zaposlenika.

To je pokazalo istraživanje konzultantske kuće Horváth provedeno među više od 170 menadžera kompanija koje godišnje ostvare minimalno 100 milijuna dolara prihoda.

Anketirani menadžeri također su istaknuli da uprave kompanija na sastancima odvoje i do 40 posto vremena samo na teme vezane uz ljudske resurse.

Složili su se i da ta tema treba postati dio sveobuhvatne strategije kompanije jer u novonastalim okolnostima HR odjel ne može samostalno preuzeti rješavanje ovog izazova koji dugoročno utječe na stabilnost poslovanja.

Gotovo svi ispitani (90 posto) misle da je važno poboljšati način komunikacije o korporativnoj kulturi i učiniti kompaniju atraktivnijom za buduće zaposlenike. Uz to, ulaganje u korporativnu kulturu smatraju prioritetom i najvažnijim dijelom poslovne strategije.

U konzultantskoj kući Horváth su istaknuli da su inkluzivna kultura kompanije, praćenje trendova i osnaživanje zaposlenika kako bi ostvarili svoj puni potencijal, područja na koja bi se kompanije trebale usredotočiti.

“Korporativna kultura je jedan od vodećih razloga zašto se budući zaposlenici odlučuju za pojedinog poslodavca, što nam potvrđuje da teme koje su vezane uz zaposlenike i tradicionalno su se smatrale odgovornošću HR odjela, moraju postati dio sveobuhvatne strategije. Stvaranje stabilne i pozitivne korporativne kulture ključno je za poticanje lojalnosti te privlačenje i zadržavanje zaposlenika, kako bi kompanija osigurala održiv rast“, objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Kompanije se nalaze usred transformacije potaknute ubrzanom digitalizacijom, postizanjem održivosti i u konačnici profitabilnošću poslovanja, no ispitani menadžeri se slažu da dugoročno uspješno poslovanje kompanija ovisi primarno o upravljanju ljudskim resursima.

Prema istraživanju, tri četvrtine menadžera smatra da do zaposlenika teže dolaze zbog oštre globalne i regionalne konkurencije, gotovo polovica njih navodi promjene u demografiji, a samo pet posto menadžera u istraživanju je ocijenilo da je problem u iznosima koje plaćaju talentiranim zaposlenicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari