Kompanije najvećim izazovima proglasile nedostatak radne snage i visoku cijenu rada

pixabay.com
Radnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

Nedostatak radne snage i visoka cijena rada ključni su izazovi koji se nalaze pred kompanijama, a rast cijene rada utječe na preseljenje proizvodnje pojedinih industrija iz zapadne i južne Europe u regije u kojima su troškovi rada bitno niži.

Pokazalo je to istraživanje konzultantske kuće Horváth provedeno među top menadžmentom kompanija iz 19 zemalja svijeta (većinom stacioniranih u Europi) i 13 različitih industrija, od kojih većina ostvaruje godišnji prihod od milijardu eura ili više, te zapošljava više od 1.000 ljudi. Ispitanici predviđaju i da će cijena rada prosječno rasti 7,5 posto.

Pred kompanijama je transformacija potaknuta ubrzanom digitalizacijom, postizanjem održivosti i u konačnici profitabilnosti poslovanja, no ispitani menadžeri se slažu kako dugoročno uspješno poslovanje kompanija ovisi primarno o upravljanju ljudskim resursima.

Ispitanici su istaknuli i važnost ulaganja u prepoznatljivost poslodavca na tržištu rada, ali i korporativnu kulturu kao presudne faktore za privlačenje novih zaposlenika i zadržavanje postojećih.

“Sve će se više kompanija suočavati s nedostatkom kvalificirane radne snage, što je rezultat implementacije novih tehnoloških rješenja u poslovne procese i odlaska “baby boomer” generacije s tržišta rada. S obzirom na visoku cijenu rada, istraživanje je pokazalo da trećina kompanija koja se bavi proizvodnjom, zbog visoke cijene rada planira smanjiti broj radnika u Zapadnoj i Južnoj Europi, a povećati ga u regijama gdje je cijena rada niža, objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth.

Također, navela je i da su poslodavci kao vodeće teme naveli i uvođenje novih modela suradnje unutar poslovnih procesa, fleksibilnost u radu i učenje novih vještina.

Očekuje se da će kompanije nastaviti jačati lokalizaciju svoje proizvodnje zbog geopolitičkih napetosti, a posebno se lokalizacija proizvodnje očekuje u automobilskoj industriji, koja još uvijek osjeća posljedice pandemije.

Svi ispitanici su izdvojili digitalizaciju i kibernetičku sigurnost kao važne teme, no vidljivo je da njihov značaj opada, s obzirom da su većim dijelom kompanije posljednjih godina značajno ulagale u kibernetičku sigurnost, pa je i broj uspješno prevedenih cyber-napada, tvrde ispitani, u padu.

2 Odgovora

  1. Doslo na naplatu ono “Ako neces ti, ima tko hoce”.. Dragi poslodavci, cuvajte radnike koje imate.. Zadovoljan radnik=dobar radnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari