Upravitelj PZ Jankovci za Financije.hr: Poticaji kasne, gnojivo je skupo, a ukrajinsko žito nam ruši cijene

Freepik.com
Pšenica, ilustracija, Foto: Freepik.com/maniacvector

Slabi prinosi žitarica znatno su pogodili Hrvatske poljoprivrednike u 2023. godini, a među onima koji su zbog toga imali manju zaradu je i Poljoprivredna zadruga Jankovci iz Starih Jankovaca.

Dimitrije Božičković, upravitelj zadruge, kaže da su prošlu godinu završili s prinosom pšenice od pet tona po hektaru, a prinos kukuruza iznosio je osam tona. No, nezadovoljan je jer su očekivali da će imati osam tona pšenice po hektaru.

“Na prinos i kvalitetu žitarica utjecale su razne bolesti, ali i prekomjerne oborine. Sve se to odrazilo i na cijenama koje su sada puno niže nego prije. Cijene u žetvi za pšenicu i kukuruz iznosile su više od 300 eura po toni, a sada se za treću klasu pšenice može dobiti samo oko 155 eura, dok se za drugu može dobiti 170 eura. Kukuruz trenutačno košta oko 160 eura po toni, no cijena je prije bila i niža”, rekao je Božičković za Financije.hr.

Otkrio nam je da su izgubili dosta novca zbog pada cijena, a to se posebno osjetilo na pšenici. Gubitak je iznosio oko 300 eura po hektaru. Dodao je da su na cijene žitarica utjecale prijelazne zalihe, potrošnja i proizvodnja koja je u tijeku.

Prošle godine ulaganja u uzgoj žitarica kretala su se od 1.200 do 1.400 eura po hektaru, ovisno o kojoj ratarskoj kulturi je riječ. Glavni razlog za toliko visoka ulaganja bile su cijene mineralnih gnojiva. Božičković ističe da je to direktno utjecalo na povećanje troškova, a samim time i na smanjenu dobit odnosno veći gubitak.

Osvrnuo se na poticaje od države, za koje kaže da kasne. Trebali bi iznositi otprilike 250 eura po hektaru, ali za sada još nisu isplaćeni u cijelosti.

Zarada hrvatskih poljoprivrednika bila je manja i zbog velikog uvoza ukrajinskih i ruskih žitarica. Upravitelj PZ-a Jankovci kazao je da je potražnja za domaćim žitaricama znatno pala upravo iz tog razloga.

Ukupni prihodi PZ-a Jankovci u 2022. godini iznosili su 11.048.406,26 eura, a ukupni rashodi 7.895.875,24 eura, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall. Te brojke vjerojatno će biti znatno drugačije za 2023. godinu.

Podsjećamo, Državni zavod za statistiku (DZS) nedavno je objavio da je u 2023. vrijednost poljoprivredne proizvodnje bila manja za 7,4 posto u usporedbi s 2022. i iznosila tri milijarde eura. Priopćili su da je na smanjenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje najviše utjecao pad cijena žitarica i to za 43 posto. Cijene pšenice pale su za 48,6 posto, a kukuruza za 44,5 posto.

Poljoprivredna zadruga JANKOVCI

Vinkovačka 15, 32242, Stari Jankovci, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
11.048.406,26 (2022)
Broj zaposlenih:
29 (2022)

16 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari