Nove potpore za poljoprivrednike u dva sektora, vrijednosti preko 20 milijuna eura

Picabay.com
ilustracija, ratarstvo Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske 20. ožujka 2024. godine donijela Program državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva te je stupio na snagu Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva (NN 38/2024), započelo je podnošenje zahtjeva za potporu. Za provedbu ovoga Programa u Državnom proračunu osigurana su sredstva u iznosu od 20.355.000,00 eura.

“Cilj mjere Programa koja se odnosi na potporu proizvođačima u sektoru voćarstva je sprječavanje pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od strane proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama na kojima se uzgajaju voćne vrste (jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline) i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća.”, navedeno je u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

“Cilj mjere Programa koja se odnosi na potporu proizvođačima u sektoru ratarstva pružanje financijske potpore proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ili raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj. Također, potporom proizvođačima u sektoru ratarstva nastoji se nadoknaditi i dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, čime se posljedično nastoji zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača.”, pojašnjeno je u pozivu za podnošenje zahtjeva za potporu u sektorima voćarstva i ratarstva.
 
U okviru ovoga Programa provode se dvije Mjere:

Mjera 1. Potpora proizvođačima u sektoru voćarstva

Mjera 2. Potpora za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva.

Za provedbu Mjere 1. osigurano je 5.355.000,00 eura, a za Mjeru 2. 15.000.000,00 eura.

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije za:

Mjeru 1. u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (od 30. ožujka 2024. godine do 28. travnja 2024. godine)

Mjeru 2. u roku 20 dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (od 30. ožujka 2024. godine do 18. travnja 2024. godine).

Svu potrebnu dokumentaciju, kao i upute za njihovo popunjavanje, Agencija za plaćanja će objaviti na svojim službenim mrežnim stranicama (www.apprrr.hr).

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari