UniCredit će založiti više od pola milijarde eura vrijedne ruske obveznice

pixabay.com
Rusija, Foto: Pixabay.com

Ruski sud ublažio je ograničenja nametnuta UniCreditu u parnici zbog prekinutog plinskog projekta, dopuštajući talijanskom zajmodavcu da ponudi ruske državne obveznice kao kolateral umjesto druge imovine i imovine.

Arbitražni sud u Sankt Peterburgu presudio je sredinom svibnja da se zaplijeni 462,7 milijuna eura u vrijednosnicama, nekretninama i računima koji pripadaju UniCreditu, prenosi Reuters, kao i 100 posto udjela u UniCredit Leasingu i UniCredit Garantu.

UniCredit Leasing i UniCredit Garant podružnice su AO UniCredit Bank, ruskog ogranka talijanske grupe. UniCredit je ranije u svibnju rekao da je zapljena utjecala samo na dio imovine ruske jedinice, a ne na cijelu podružnicu.

Nakon zapljene imovine, ruska jedinica UniCredita dogovorila se s tužiteljem, RusChemAllianceom, da UniCredit umjesto toga založi ruske OFZ državne obveznice tržišne vrijednosti od oko 50 milijardi rubalja odnosno 512,8 milijuna eura, rekao je sud.

“Ovo se smatra razmjernim potraživanjem uzimajući u obzir da se cijena obveznica povremeno mijenja ovisno o utjecaju različitih čimbenika vanjskog tržišta”, rekao je sud.

Ugovorom o zalogu OFZ-a omekšavaju se uvjeti postojećih ograničenja, a zadržava mogućnost izvršenja sudske odluke u budućnosti, priopćio je sud.

UniCredit nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentar.

Talijanska banka bila je jedan od jamaca zajmodavaca po ugovoru o izgradnji tvornice za preradu plina u Rusiji s njemačkim Lindeom, koji je raskinut zbog zapadnih sankcija.

Kada je projekt zaustavljen, RusChemAlliance sa sjedištem u Sankt Peterburgu, zajedničko ulaganje koje je u 50 posto vlasništvu ruskog plinskog diva Gazproma uplatio je dvije milijarde eura unaprijed za ugovor od 10 milijardi eura, navodi se na web stranici britanskog Vrhovnog suda.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari