ESB sprema posljednje upozorenje UniCreditu zbog poslovanja u Rusiji

Pixabay.com
UniCredit Tower, Milano Foto: Pixabay.com

Europska središnja banka sprema se službeno naložiti talijanskom UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji, rekla su dva upućena izvora, nadovezavši se na objavu austrijskog Raiffeisen Bank Internationala da očekuje zahtjev o značajnom smanjenju ruskog poslovanja do 2026. godine.

Nakon višemjesečnih rasprava ESB se sprema UniCreditu poslati pravno obvezujući nalog i time značajno pojačati pritisak na talijanskog zajmodavca.

Idući korak predviđa kazne koje mogu biti i novčane.

To službeno upozorenje, ističe Hina, bila bi posljednja prilika za UniCredit da izbjegne mjere supervizora koje bi mogle rezultirati sankcijama.

U lipnju tadašnji šef ESB-ovog nadzornog tijela za banke Andrea Enria izjavio je u Europskom parlamentu da je “opetovano i javno izrazio zabrinutost što banke razočaravajuće sporim tempom” smanjuju poslovanje u Rusiji.

ESB je po njegovim riječima od banaka zatražio da ubrzaju smanjivanje poslovanja i sastavljanje izlaznih strategija usvajanjem jasnih rokova i redovnim izvješćima upravnim tijelima i supervizoru o njihovoj provedbi.

Krediti ruske podružnice Unicredita prepolovljeni su u 2023. godini, ali prihod je porastao za 17 posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva, zahvaljujući višim naknadama.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari