ESB odobrio UniCredit banci otkup vlastitih dionica u vrijednosti od 3,1 milijarde eura

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/UniCredit_tower_Milan.jpg/2048px-UniCredit_tower_Milan.jpg
UniCredit Bank, Milano, Italija, Foto: Wikimedia Commons/ThePhotoGraphIc

UniCredit banka je priopćila da ju je Europska središnja banka (ESB) ovlastila da otkupi vlastite dionice za 3,085 milijardi eura odnosno 3,3 milijarde dolara, odobrivši drugu ratu ukupnih planova otkupa talijanske banke tijekom 2023. godine.

“Odobrenje se temeljilo na financijskim informacijama koje je dostavila tvrtka koja je pokazala snažan kapital i otporan model u scenarijima stresa”, rekla je banka u priopćenju.

Pod izvršnim direktorom Andreom Orcelom, prenosi Reuters, UniCredit je prihvatio jednu od najvelikodušnijih europskih politika raspodjele dioničara, koja je bila ključna za podizanje cijene dionice banke i višestruke vrijednosti.

Novi otkup slijedi nakon prve tranše vrijedne 2,5 milijardi eura, koju je UniCredit dovršio 7. ožujka.

Uzimajući u obzir i dividende, UniCredit je dioničarima isplatio ukupno 8,6 milijardi eura od svoje dobiti u 2023. godini, s povećanjem od 3,35 milijardi eura u odnosu na 2022. godinu.

UniCredit banka je početkom veljače najavila da će ove godine izjednačiti prihode iz 2023. godine, a dioničarima je priopćila da će isplatiti svu prošlogodišnju dobit, mnogo veću od očekivane.

Talijanska banka izvijestila je o neto prihodu u razdoblju od listopada do prosinca od 2,8 milijardi eura, što je više nego dvostruko više od 1,2 milijarde eura prosječne konsenzusne prognoze analitičara.

S operativnim troškovima malo ispod očekivanja, UniCredit je zabilježio nešto više od predviđenih jednokratnih troškova od 788 milijuna eura, koje planira upotrijebiti za ublažavanje budućih poteškoća, primjerice financiranjem skupih dobrovoljnih odlazaka osoblja.

Temeljni kapital UniCredita na kraju prosinca 2023. iznosio je 15,9 posto aktive ponderirane rizikom.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari