UniCredit najavio isplate dioničarima, povećana dobit za 2023. godinu

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/UniCredit_tower_Milan.jpg/2048px-UniCredit_tower_Milan.jpg
UniCredit Bank, Milano, Italija, Foto: Wikimedia Commons/ThePhotoGraphIc

UniCredit banka je najavila da će ove godine izjednačiti prihode iz 2023. godine, usprkos sve oštrijim okolnostima a dioničarima je priopćila da će isplatiti svu prošlogodišnju dobit, mnogo veću od očekivane.

Talijanska banka izvijestila je o neto prihodu u razdoblju od listopada do prosinca od 2,8 milijardi eura, što je više nego dvostruko više od 1,2 milijarde eura prosječne konsenzusne prognoze analitičara koju je dala ranije, prenosi Reuters.

Prihodi su premašili očekivanja, porasli su u odnosu na prethodno tromjesečje i 4,6 posto na godišnjoj razini, dok se očekivalo da će oslabiti do rujna.

Rezervacije za kreditne gubitke u četvrtom tromjesečju bile su manje od polovine onoga što su predviđali analitičari, smanjivši se za više od 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

S operativnim troškovima malo ispod očekivanja, UniCredit je zabilježio nešto više od predviđenih jednokratnih troškova od 788 milijuna eura, koje planira upotrijebiti za ublažavanje budućih poteškoća, primjerice financiranjem skupih dobrovoljnih odlazaka osoblja.

Banka je rekla da će isplatiti 8,6 milijardi eura u otkupu dionica i dividendi iz svoje zarade u 2023., što je 100 posto njegove temeljne dobiti, te će usvojiti politiku isplate od 90 posto, podižući novčani dio na 40 posto prihoda s 35 posto, koliko je iznosilo u 2023., kada su dvije trećine povrata bile u obliku otkupa dionica, prenosi Reuters.

Izvršni direktor Andrea Orcel, koji vodi UniCredit banku od travnja 2021., uložio je na ambiciozne politike povrata dioničarima kako bi povećao cijenu dionice banke.

Kako bi to mogao učiniti, bivši UBS-ov voditelj investicijskog bankarstva usredotočio se na maksimiziranje povrata u odnosu na kapitalne rezerve raspoređene za podršku tim aktivnostima.

Temeljni kapital UniCredita na kraju prosinca iznosio je 15,9 posto aktive ponderirane rizikom.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari