Udruga Franak: Potrebno dopuniti zakonska rješenja o otkupu duga

Pixabay.com
Predložene dopune zakona - izvedive, realne i nužne, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Udruga Franak poslala je svoje prijedloge na zakone koji se odnose na usklađivanje odnosa vjerovnika i agencija koje otkupljuju dugove uz obveze koje prigodom cesije imaju stari i budući vjerovnik. Zakoni će se pred saborskim zastupnicima naći već tijekom ovog tjedna, a iz Udruge pozivaju Vladu RH i Hrvatski sabor da prihvate njezine prijedloge cijeneći, kako navode za naš portal, da su izvedive, realne, a bile nužne i otprije.

Predlažu, prije svega, apsolutnu zabranu prodaje dugova koji se temelje na ugovorima na koje se odnosi kolektivna presuda za zaštitu potrošača.

„Zasad imamo samo jednu takvu presudu kojom je utvrđeno sustavno ugovaranje nepoštenih odnosno ništetnih ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi u kreditima osam komercijalnih banaka. U skladu s tim predlažemo da se u Zakonu o načinu, uvjetima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja u članku 10. doda stavak 2. koji glasi:

Udruga Franak
Predstavnici Udruge Franak dostavili primjedbe Vladi RH i Saboru na set zakona o otkupu duga, Foto: Udruga Franak/arhiv

– Nije dopušteno kreditnoj instituciji sklopiti ugovor o kupoprodaji neprihodonosnog kredita, ako je to kredit na koji se odnosi kolektivna sudska presuda, odnosno presuda po predstavničkoj tužbi za zaštitu kolektivnih interesa potrošača kojom je utvrđeno nepošteno ugovaranje pojedinih ugovornih odredaba, odnosno nepošteno poslovanje kreditne institucije“, ističu u priopćenju.

Također, predlaže se promjena redoslijeda naplate potrošačkih dugova na način da se najprije otplaćuju dospjeli troškovi, potom dospjela glavnica duga i tek na kraju – dospjele zatezne kamate.

Promjenom redoslijeda naplate dugovanja, ocjenjuju u Udruzi Franak, konačno bi se omogućilo da nenaplativi dugovi postanu otplativim dugovima.

Ako se to ne učini, smatraju, velika većina dospjelih dugovanja po raskinutim ugovorima o kreditu bit će zauvijek neotplativa dugovanja. Promjene se moraju desiti i u Zakonu o potrošačkom kreditiranju, odnosno moraju biti obuhvaćeni svi krediti, a ne samo oni manji od 132.722 eura, stoji u priopćenju za Financije.hr.

Prijedlog Udruge Franak o zabrani prodaje dugova iz nepoštenih ugovora temelji se na pravu Unije i sudskoj praksi Suda EU (presuda C-407/18), prema kojoj je zabranjeno ovršiti dužnike koji su ugovorili pravne poslove s ništetnim ugovornim odredbama, a u slučaju kada se to kolektivno utvrdi za određenu skupinu potrošača tada već unaprijed postoji „corpus delicti“ pa onda unaprijed treba zabraniti odnosno spriječiti prodaju dugova iz takvih ugovornih odnosa budući da kupac duga, kao niti prije njega ugovaratelj pravnog posla, ne smije naplatiti kupljeni dug, navodi se u priopćenju.

Iz Udruge Franak podsjećaju i da su aktivno učestvovali na javnom savjetovanju vezano za zakone te očekuju od Sabora da njihove primedbe usvoje, navodi se u priopćenju za Financije.hr.

7 Odgovora

 1. Nekoliko činjenica koje utječu na cijelu situaciju:
  1. Kamate su previsoke, generalno gledajuć
  2. Kada su kamate neobično niske, u pravilu je situacija takva da od tih i takvih treba bježati – što bi se reklo, kao vrag od tamjana
  3. Banke zarađuju milijarde od ubiranja kamata, ali u cijeloj priči nitko ne spominje bankarske službenike sa šaltera koji muku muče sa nedostatkom računala na radnim jedinicama
  4. Imamo inflaciju neprovjerenih informacija, poput onih da je afrička (iliti svinjska) kuga rezultat loše higijene i uvjeta u kojima se drži domicilna praščad

  Summa summarum, nijesam zadovoljan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari