Uber dobio kaznu od 10 milijuna eura zbog kršenja zakona o zaštiti podataka vozača

Freepik.com
Uber, ilustracija Foto: Freepik.com

Nizozemski regulator za zaštitu podataka (DPA) izrekao je američkoj digitalnoj platformi za usluge prijevoza Uber Technologies novčanu kaznu od 10 milijuna eura zbog kršenja zakona o zaštiti podataka vozača.

Više od 170 vozača u Francuskoj požalilo se na Uberovo kršenje propisa organizaciji za ljudska prava koja je u njihovo ime podnijela tužbu francuskoj agenciji za zaštitu podataka, prenosi Hina. Budući da je Uberovo europsko sjedište registrirano u Nizozemskoj, tužba je proslijeđena DPA.

Utvrdili su da u ugovorima o poslovnoj suradnji nije precizirao koliko dugo Uber čuva osobne podatke vozača ni kako ih štiti pri slanju pravnim subjektima u drugim zemljama izvan Europskog ekonomskog područja, koje nije imenovao.

Američka digitalna kompanija istodobno je vozačima nepotrebno otežala uvid u njihove podatke i pribavljanje kopije, zaključila je DPA.

Postupak je bio ‘zakopan’ duboko u aplikaciji i raspoređen na nekoliko izbornika, utvrdio je nizozemski regulator, dodajući da je kompanija poduzela mjere kako bi poboljšala odnos prema podacima vozača i da se žalila na odluku.

Uber je u priopćenju naglasio da kontinuirano “poboljšava postupke podnošenja zahtjeva za uvidom u podatke”, dodajući da će “uvijek konstruktivno surađivati s vlastima kako bi otklonila njihove bojazni”.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari