U Njemačkoj ubrzala inflacija u prosincu 2023. godine

Pixabay.com
Inflacija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Rast potrošačkih cijena u Njemačkoj ubrzao je u prosincu, odražavajući opetovano poskupljenje energije, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda Destatisa.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u prosincu za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prenosi Hina. U studenom uvećane su za 3,2 posto, najblaže od lipnja 2021., pokazuju podaci.

Na mjesečnoj razini cijene su u prosinu porasle blagih 0,1 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon što su se u studenom smanjile za 0,4 posto.

Statističari procjenjuju da je temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, usporila na 3,5 posto, s 3,8 posto u studenom, pokazuju tablice. Najveću podršku rastu potrošačkih cijena na kraju 2023. pružili su energenti i motorna goriva za koje su kućanstva morala izdvojiti 4,1 posto više na kraju 2022. U studenome izdvajala su 4,5 posto manje nego u istom mjesecu 2022.

Statističari ukazuju na nisku poredbenu osnovicu u prosincu 2022. kada je vlada jednokratno kućanstvima ‘pokrila’ avansno plaćanje plina i grijanja.

Skuplja energija podigla je stopu rasta cijena robe u prosincu na 4,1 posto, s tri posto u studenom. Cijene hrane porasle su pak prema prvim procjenama za 4,5 posto, osjetno blaže nego u prethodnom mjesecu. Usluge su pak poskupjele za 3,2 posto, gotovo kao i u studenom.

Iz toga proizlazi da je u 2023. godini stopa inflacije prema preliminarnom podatku u prosjeku iznosila 5,9 posto. U 2022. bila se popela na 6,9 posto, najvišu razinu od ujedinjenja 1990. godine, pokazuju podaci Destatisa.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu s drugim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u prosincu od 3,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U studenom pokazivao je rast cijena za 2,3 posto. Na mjesečnoj razini HICP preliminarno pokazuje rast cijena u prosincu od 0,2 posto, nakon 0,7-postotnog pada u studenom.

U 2023. godini inflacija je u Njemačkoj prema HICP-u iznosila šest posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa. U 2022. iznosila je 8,7 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari